Η περιπέτεια της ηλεκτρικής (και όχι μόνο) αυτοκίνησης στη Σύρο τη δεκαετία του ‘70

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Το Enfield 8000 πάει Τεχνόπολη

24.12.17 Enfield Neorion , ,



160 ΧΡΟΝΙΑ MADE IN GREECE. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Ένα ταξίδι στην ελληνική βιομηχανία

Το Enfield 8000 θα αποτελέσει ένα από τα εκθέματα στην περιοδική έκθεση για την ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας με τίτλο «160 χρόνια Made in Greece, καινοτομία στην ελληνική βιομηχανία» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Είναι το μοναδικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο Enfield 8000 σε παγκόσμιο επίπεδο που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργική κατάσταση.

Το Enfield 8000 - που εκτίθεται ήδη στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης - αποτελεί τμήμα της ένδοξης βιομηχανικής κληρονομιάς της Σύρου και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την έκθεση καθώς είναι το πρώτο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο - ένα από τα 120 - που κατασκευάστηκαν στην Σύρο. Η Enfield Automotive, που είχε έδρα το Isle of Wight της Μ. Βρετανίας, κατάφερε να κατακτήσει ένα σημαντικό συμβόλαιο για την παραγωγή 100 αυτοκινήτων, απέναντι στις προτάσεις των Ford και Leyland. Λίγο πριν ξεκινήσει η παραγωγή, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο εφοπλιστής Γιάννης Γουλανδρής, αποφασίζει να μεταφέρει το εργοστάσιο στη Σύρο, μια απόφαση πιθανώς μοιραία για το μέλλον ενός οχήματος πόλης που καθίστατο ιδανικό στην περίοδο -τότε- της πρώτης ενεργειακής κρίσης και των έντονων φαινομένων ρύπανσης στις μεγαλουπόλεις.


το πρώτο αυτοκίνητο που παράχθηκε το 1973 / Photo: John Ackroyd


Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων θα αναλάβει τα έξοδα μεταφοράς, όπως και την ασφάλιση του όπου απαιτείται, για τις ανάγκες της έκθεσης για το διάστημα από 18/1/2018 έως και 25/3/2018. Έτσι πολλοί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να το θαυμάσουν από κοντά και να συνειδητοποιήσουν τι παρήγαγε κάποτε η Σύρος και κατ' επέκταση η Ελλάδα.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που προβλήθηκε και το σχετικό ντοκιμαντέρ - αφιέρωμα με τίτλο "Ανάμεσα σε δύο νησιά (Α Tale of two Isles)" του Μιχάλη Σταυρόπουλου και φυσικά η ομώνυμη έκθεση για το Enfield 8000 στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.

Η μετακίνηση του Endfield 8000 ψηφίστηκε ομόφωνα από την Επιτροπή Πολιτισμού και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, μετά από την σχετική επιστολή που απέστειλε η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων μέσω της κας Μαρίας Φλώρου, Υπεύθυνης Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της:

"Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει μεταμορφωθεί στον πιο ζωντανό χώρο πολιτισμού της πόλης, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους.

Οι λειτουργίες της Τεχνόπολης είναι τρεις και συνοψίζονται σε έναν πολυχώρο που διοργανώνει και φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, στην έντονη δραστηριότητα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, που αναδεικνύει το μνημείο και προωθεί τη βιομηχανική κληρονομιά και στο INNOVATHENS που αποτελεί τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας,



Ακριβώς ένα χρόνο μετά τα GR80s. "Η Ελλάδα του Ογδόντα" στην Τεχνόπολη, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου παρουσιάζουν τη μεγάλη ιστορική έκθεση "160 χρόνια made in Greece". Βιομηχανία, πρωτοπορία, βιομηχανία, από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο του 2018, αναδεικνύοντας –για πρώτη φορά σε αυτή την έκταση- τη βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 1860-1970 και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα.

Με αφορμή τα «160 χρόνια Γκάζι», τη συμπλήρωση 160 χρόνων από την ίδρυση του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, υλοποιείται ένα πολύχρωμο και συναρπαστικό ταξίδι σε 160 χρόνια ελληνικής βιομηχανίας: από τις απαρχές, τις λαμπρές στιγμές, άγνωστες πτυχές της έως την αποβιομηχάνιση, το παρόν και το μέλλον της.

Η θεματική της έκθεσης πραγματεύεται διαφορετικούς κλάδους βιομηχανικής ανάπτυξης στην Ελλάδα από τα μέσα του 19ου αιώνα ως την περίοδο της αποβιομηχάνισης, με έμφαση στις καινοτομίες που αρκετές βιομηχανίες έχουν να επιδείξουν: στις μεθόδους παραγωγής, στον εξοπλισμό, στη δημιουργία νέων προϊόντων, στη διαχείριση της εργασίας, στο design και τη συσκευασία, στη διαφήμιση κτλ. Οι κλάδοι των βιομηχανιών στους οποίους αναφερόμαστε είναι οι Χημικές, Οικοδομικών, Ενέργειας, Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργίας, Καπνού, Τροφίμων και άλλες.

Σκοπός της είναι να αναδειχτεί η σημασία του επιχειρείν και του παράγειν αλλά και η αξία της βιομηχανικής ανάπτυξης και το μέλλον της. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν σχετικές εκδηλώσεις, δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Η ομάδα που έχει συσταθεί αποτελείται από ειδικούς στη βιομηχανική κληρονομιά και συνεργάτες που ενδιαφέρονται να μεταδώσουν και να επικοινωνήσουν τα νοήματα της έκθεσης στο ευρύ κοινό, ενώ όλοι οι συνεργάτες μας στην Τεχνόπολη θα συμβάλλουν στη συνολική υποστήριξη του σχεδιασμού και της παραγωγής."

Παράλληλα θα εκτεθούν και άλλα έκθέματα από το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης όπως:

Εκθέματα (1 φωτογραφία, 1 κάδρο με φωτογραφία και 1 κάδρο με έγγραφο) για την ιστορία του Νεωρίου.
Υαλικά Αργυρόπουλος (βάζο και φρουτιέρα)
Μικρά αντικείμενα κλωστοϋφαντουργίας

Συντελεστές:
Επιστημονική επιμέλεια: Χριστίνα Αγριαντώνη
Ιστορική έρευνα: Γιάννης Στογιαννίδης
Αρχιτεκτονικός-Μουσειογραφικός σχεδιασμός: Ερατώ Κουτσουδάκη
Μουσειολογική επιμέλεια κειμένων: Θάλεια Σπυριδάκι
Οπτική ταυτότητα & Εικαστικός σχεδιασμός: pi6 communication design
Project management & Μουσειολογική επιμέλεια: ομάδα Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου

Πληροφορίες
Ημερομηνίες: 18 Ιανουαρίου έως 25 Μαρτίου 2018
Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, 19.00
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη έως Παρασκευή, 12.00-20.00
Σάββατο & Κυριακή, 11.00-20.00

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος: 4 ευρώ
Μειωμένο (Άνεργοι, μαθητές 6-18 ετών, φοιτητές): 2,5 ευρώ

Περισσότερα για την έκθεση μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

Πηγή: syrosagenda.gr